top of page
Gekiemde plant
5.png

Wat is olivijn?

OnlyVine verkoopt tuinproducten die uit olivijn bestaan. olivijn is een mineraal dat aanwezig is in zand en stenen. Bestaat een gesteente voor minimaal 90% uit het mineraal olivijn? Dan mag het olivijngesteente genoemd worden. olivijngesteente komt in grote delen van de wereld voor. Met olivijn gaan we de opwarming van de aarde tegen. Hiermee strijden we voor een leefbare toekomst. Voor de kinderen van nu, en voor de toekomstige generaties!

Een oplossing van de natuur om co₂ veilig vast te leggen, zoals de natuur al jaren doet.

Wij zijn gespecialiseerd in het verkopen van onder andere zand en stenen bestaand uit olivijn. OnlyVine is opgestart als dealerpunt van het Noorden voor het verkopen van olivijnzand. Inmiddels zijn wij ons assortiment aan het uitbreiden met andere soorten producten naast olivijn. Toch verkopen wij met name de producten waar olivijn in zit. Wij richten ons hier het meeste op en hechten hier veel waarde aan. Heb je vragen over olivijn? Stel ze gerust!

Hoe neemt olivijn co₂ op?

Olivijn neemt co₂ op zoals de natuur al jaren doet. Zonder de co₂ opruimende werking van olivijn zou er geen leven op deze planeet mogelijk zijn zoals wij die kennen. Dit weten we dankzij professor Olaf Schuiling:

"Sinds het eind van de vorige eeuw houd ik me vooral bezig met de klimaatverandering. Als we kijken hoeveel co₂ per jaar door vulkanen is uitgeworpen (ca. 400 miljoen ton per jaar) en we vermenigvuldigen dat met het aantal jaren dat de aarde bestaat, dan komt daar een absurd groot getal uit.

Als dat allemaal in de atmosfeer zou zijn gebleven zou er geen leven mogelijk zijn. Maar er is wel leven, dus dat betekent dat er een proces is dat vrijwel al die co₂ afgevangen heeft en veilig opgeborgen. Het klinkt heel prozaïsch, want dat proces is de verwering van gesteenten. Daarbij reageert een gesteente met water en co₂ en maakt er een oplossing van bicarbonaat van. Die gaat met de rivieren naar zee, waar koralen, schelpdieren en plankton die oplossing gebruiken om hun kalkskeletjes te maken. Als die organismen doodgaan, gaan hun kalkskeletjes naar de zeebodem, waar het kalksteen wordt. In al die kalkstenen zit bijna alle co₂ opgesloten die door de vulkanen zijn uitgestoten."

~ Olaf Schuiling ~

bottom of page