Banner website (2).png

CO2 opruimen

Een kilo Olivijn legt een kilo CO2 vast. Eigenlijk is het zo dat een kilo Olivijn meer dan een kilo CO2 vast legt, namelijk 1,25 kilo CO2. Maar na omrekenen hoeveel CO2 ervoor uitgestoten wordt om het Olivijn te verwerken en in Nederland te krijgen blijft er nog een kilo over. Andere soorten zand en stenen leggen geen CO2 vast. Het is daarom altijd beter om Olivijn zand en stenen te gebruiken in plaats van andere soorten zand en stenen! 

CO2

Vastleggen CO2

Al 4,5 miljard jaar legt de natuur CO2 vast in Olivijn gesteente. Als dat niet was gelukt was leven op aarde zoals wij het kennen niet mogelijk. Olivijn wordt in reactie met water en Olivijn omgezet in magnesiumbicarbonaat en silica in oplossing. Hieronder wordt weergegeven hoe dat eruit ziet:

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Drukvat

Het vastleggen van CO2 werkt als een drukvat. Hoe meer CO2 er in de atmosfeer aanwezig is. Hoe meer er in aanraking komt met Olivijn en wordt vastgelegd. Zodra er een stuk minder CO2 aanwezig is, wordt er ook bijna geen CO2 meer vastgelegd.

Afbeelding van een drukvat
Bomen versus Olivijngebergte

Bomen versus Olivijn

Bomen nemen ook CO2 op. Alleen zodra een boom vergaat of bijvoorbeeld verbrand in een bosbrand wordt de CO2 weer vrijgelaten. Wist je dat het aantal ton CO2 dat ligt opgeslagen in gesteenten pakweg een miljoen maal hoger is dan de CO2 opgeslagen in alle zeeën, biosfeer (bomen bijvoorbeeld) en atmosfeer bij elkaar op? 

Certificaten

Als je bij ons Olivijn koopt kun je hier ook een certificaat bij krijgen. Met dit certificaat toon je aan dat je CO2 opruimt met Olivijngesteente. Vanaf 1 ton Olivijn kun je hier een opruim certificaat bij krijgen. Wil je dat? Laat het ons dan even weten!

Een CO2 opruim certificaat
Landscape Photography