top of page
Zand morsen

Co₂ opruimen

Een kilo olivijn legt een kilo co₂ vast. Eigenlijk is het zo dat een kilo olivijn meer dan een kilo co₂ vast legt, namelijk 1,25 kilo co₂. Maar na omrekenen hoeveel co₂ ervoor uitgestoten wordt om het olivijn te verwerken en in Nederland te krijgen blijft er nog een kilo over. Andere soorten zand en stenen leggen geen co₂ vast. Het is daarom altijd beter om olivijn zand en stenen te gebruiken in plaats van andere soorten zand en stenen!

 

Vastleggen Co₂

Al 4,5 miljard jaar legt de natuur Co₂ vast in Olivijn gesteente. Als dat niet was gelukt was leven op aarde zoals wij het kennen niet mogelijk. Olivijn wordt in reactie met water en Olivijn omgezet in magnesiumbicarbonaat en silica in oplossing. Hieronder wordt weergegeven hoe dat eruit ziet:

 

Drukvat

Het vastleggen van co₂ werkt als een drukvat. Hoe meer co₂ er in de atmosfeer aanwezig is. Hoe meer er in aanraking komt met olivijn en wordt vastgelegd. Zodra er een stuk minder co₂ aanwezig is, wordt er ook bijna geen co₂ meer vastgelegd.

 

Bomen versus Olivijn

Bomen nemen ook Co₂ op. Alleen zodra een boom vergaat of bijvoorbeeld verbrand in een bosbrand wordt de Co₂ weer vrijgelaten. Wist je dat het aantal ton Co₂ dat ligt opgeslagen in gesteenten pakweg een miljoen maal hoger is dan de Co₂ opgeslagen in alle zeeën, biosfeer (bomen bijvoorbeeld) en atmosfeer bij elkaar op?

Certificaten

Als je bij ons olivijn koopt kun je hier ook een certificaat bij krijgen. Met dit certificaat toon je aan dat je co₂ opruimt met olivijngesteente. Vanaf 1 ton olivijn kun je hier een opruim certificaat bij krijgen. Wil je dat? Laat het ons dan even weten!
Een CO2 opruim certificaat
bottom of page