top of page
Banner website.png

Hoeveel en welk soort grind/split?

Weet u niet welke soort of gradatie grind of split u nodig heeft? Wij vertellen u meer over de verschillende soorten split en grind die er zijn en welke u het beste kunt toepassen op welk moment.

Het verschil tussen grind en split

Het verschil tussen grind en split zit hem met name in de vorm. Grind is rond van vorm en split is hoekig van vorm. Dit komt omdat grind met name van de zee of rivierbodem wordt gehaald. Door de stroming van het water en de natuurlijke erosie van de stenen worden deze rond en glad van vorm. Tegenwoordig wordt grind soms ook kunstmatig rond gemaakt. 

Split is hoekig van vorm. Split wordt letterlijk uit de bergen gesplitst. Hier komt de naam dan ook vandaan. De stenen worden uit de bergen gehakt en of gebroken. Later worden er verschillende gradaties gebroken uit de gesteentes. Hierdoor is split hoekig van vorm.

Ontwerp zonder titel (2).png

Split

Hoekig van vorm en compact

Ontwerp zonder titel (3).png

Grind

Rond van vorm

Wanneer gebruikt u grind of split?

U bepaalt zelf of u split of grind gebruikt in uw tuin of op uw oprit. Wel is het misschien fijn om te weten waar u op kunt letten bij de keuze voor split of grind. 

Gaat u een siertuin aanleggen?

Hiervoor adviseren wij het gebruik van grind. Door de ronde korrel blijft het volume van grind groter. Het klikt niet in elkaar en slinkt hierdoor bijna niet in. Hierdoor ziet grind er voller uit en het lijkt sierlijk. Er zijn verschillende soorten grind voor te gebruiken. Het verschil zit hem vooral in de kleur en grootte. U kunt ook grind gebruiken voor een wandelpad of oprijlaan. Omdat het grind niet heel stabiel is adviseren wij hiervoor split te gebruiken. 

Een wandelpad aanleggen?

Voor het aanleggen van een wandelpad adviseren wij u om split te gebruiken. Voor een stabiel wandelpad adviseren wij een kleinere gradatie zoals 2 tot 6 millimeter. Ook kunt u 2 tot 6 en 8 tot 16 millimeter mengen om het pad nog stabieler te maken. Wilt u ook met blote voeten of schoenen met een hogere hak over het wandelpad lopen? Dan adviseren wij u om het pad aan te laten drukken door een roller. Hierdoor klinkt het split als het ware in elkaar en wordt het een stabiel pad.

Gaat u een oprit of oprijlaan aanleggen?

Voor het aanleggen van een oprit adviseren wij split te gebruiken in de gradatie 8 tot 16 millimeter. Doordat deze steentjes wat groter zijn blijven ze niet in de groeven van de autoband haken. Split klikt als het ware stevig in elkaar waardoor het een stevige ondergrond vormt in tegenstelling tot grind. In grind kunnen auto's ver weg zakken, vooral als er een te dikke laag is aangelegd van een grovere gradatie.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van split en grind in de verschillende gradaties. Zo kunt u een beeld vormen hoe de verschillende gradaties eruit zien. Wilt u een duurzaam pad aanleggen? Kies dan voor Olivijn split!

bottom of page