top of page
Ontwerp zonder titel.png

Hoeveel en welk soort zand?

Gaat u in de tuin werken en weet u niet welk soort zand u het beste kunt gebruiken, of hoeveel u nodig heeft? Wij vertellen u hier wat meer over de verschillende soorten zand die wij aanbieden. En hoeveel u hiervan nodig heeft bij een aantal verschillende toepassingen.

Vulzand

Vulzand is zand dat niet is gezeefd. Hierdoor kunnen er grove stukken tussen zitten. Vulzand wordt gebruikt ter opvulling. Bijvoorbeeld als onderlaag onder een straat of onder het huis. Ook om de tuin mee op te vullen of gaten mee dicht te maken kan vulzand worden gebruikt. Omdat het niet is gezeefd kan er zowel grover als fijner zand in voorkomen. Om die reden is het niet geschikt als onderlaag waar water makkelijk door weg moet lopen of als opvulling boven drainagebuizen.

Vulzand leveren wij losgestort of in big bags. 

2.png

Straatzand

11.png

Straatzand is zand wat gebruikt wordt onder verschillende soorten bestrating. Het verschil met vulzand is dat straatzand stevig in elkaar gedrukt kan worden waardoor het stabieler blijft. Straatzand kan hierdoor mooi vlak worden gemaakt wat het ideaal maakt om een straat op aan te leggen. Het zand bevat geen leem of klei en ook geen hele grove stukken zand. 

Straatzand leveren wij in big bags of losgestort.

Metselzand

Met metselzand kunnen muren gemetseld worden. Het zand wordt gebruikt om metselmortel of metselspecie mee te maken. Ook kan het worden gebruikt in betonmortel. Het zand is hoekig van vorm en dankzij de hardheid kan het goed worden gebruikt als basis voor funderingen en muren. Het zand wordt gezeefd tot er 0 tot 2 mm overblijft. Hierdoor wordt het ook wel scherp zand genoemd. 

Metselzand leveren wij in big bags of losgestort.

6.png
7.png

Vloerzand

Vloerzand is geschikt voor zware industriële doeleinden. Het zand wordt gebruikt om vloermortel mee aan te maken. Hiermee worden stevige cementdekken gemaakt. Dit zand is grof van maat en daardoor geschikt voor cementen vloeren. Vloerzand kan ook worden toegepast onder bestrating.

Wij leveren vloerzand losgestort of in big bags.

Voegzand

Voegzand wordt met name gebruikt tussen de tegels of stenen in de tuin of op het terras. Dit zand wordt ook wel inveegzand of brekerzand genoemd. De voegen tussen het straatwerk worden gevuld met voegzand waardoor onkruid minder kans krijgt en de tegels beter op de plek blijven liggen. Het geeft stabiliteit mee aan het straatwerk en is waterdoorlatend. Wij hebben ook Olivijnzand als voegzand, hiermee wordt ook groenaanslag tegengegaan op de tegels en komt er minder snel onkruid tussen de tegels omhoog.

Voegzand leveren wij losgestort of in big bags.

8.png
5.png

Speelzand

Speelzand is zand waar kinderen mee kunnen spelen. Dit is schoon zand waar geen puin in zit. Het zand is fijn van maat waardoor kinderen er leuk mee kunnen spelen. Het zand is licht van kleur en voelt zacht aan door de ronde korrel. Het zand is ook geschikt om speelpleinen mee aan te leggen of onder speeltoestellen te gebruiken. 

Speelzand leveren wij losgestort of in big bags.

Infillzand

Infillzand wordt gebruikt in het kunstgras. Infillzand is rond van vorm en zorgt ervoor dat kunstgras omhoog gaat staan. Doordat het kunstgras omhoog blijft staan gaat het langer mee. Daarnaast geeft het het kunstgras een natuurlijke uitstraling. Ons Infillzand is gemaakt van Olivijnzand en van zeer goede kwaliteit. Door de ronde vorm voelt het zand zacht aan. Het Infillzand is gezeefd tot een hele kleine gradatie, 180 tot 800 μm.

Infillzand is verkrijgbaar in 20 kg zakjes en in big bags.

1.png
9.png

Olivijnzand

Olivijnzand is zand dat het mineraal Olivijn bevat. Olivijn is een mineraal dat Co₂ opneemt uit de atmosfeer. De natuur ruimt op deze manier al miljoenen jaren Co₂ op uit de atmosfeer wanneer de druk te hoog wordt. Dat de natuur dit al jaren zo doet is in 1990 ontdekt. In Nederland is het eerste bedrijf gevestigd dat Olivijnzand op grote schaal verkoopt en hiermee inzet op het opruimen van Co₂. Dankzij een goede samenwerking met het bedrijf kunt u ook bij ons verschillende soorten Olivijnzand bestellen.

 

Wij leveren Olivijnzand in verschillende gradaties in 20 kg zakjes, big bags en losgestort. 

10.png

Paardenbakzand is zand dat wordt gebruikt in de paardensport. Het zand voor paardensportbodems moet van goede kwaliteit zijn voor het welzijn van het paard. Hiervoor is het belangrijk dat de juiste gradatie voor elke laag wordt gebruikt. Voor de toplaag raden wij het gebruik van cycloonzand aan. U kunt het paardenbakzand bij ons bestellen.

Wij leveren paardenbakzand losgestort.

Paardenbakzand

bottom of page